Македонска верзијаEnglish version
Info Image

ВелоФест 2010

- Креативен фестивал за велосипеди -

 

2010: Градски велосипедизам

 

„ВелоФест“ е платформа за промоција на велосипедот како начин на живот: транспортно средство, рекреативно средство, професионален спорт, инспирација за уметничка креација или авантура и забава.

Возење по рамката и Невидлива рамка

 

Синтија Бет
Возење по рамката
Германија, 1988, 27 мин

 

Синтија Бет
Невидлива рамка
Германија, 2009, 60 мин

 

Во 1988 година, филмуваната поема Возење по рамката, Тилда Свинтон се впушта по авантуристиќко возење на велосипед во помалку позната територија. Свинтон ја следеше должината на берлинскиот зид за да ги документира местата по кои поминува, но исто така да го зароби во интроспектива на Западен Берлин, погледот преку зидот кон Источен Берлин. Денеска, Возење по рамката е невообичаен историски документ, а дваесет години подоцна Тилда Свинтон припага меѓу најпочитуваните и барани актерки во светот, восхитувана заради нејзините невообичаени избори на филмски улоги. Сега Тилда Свинтон и Синтија Бет повторно ги здружуваат силите да ја проследат поранешпната линија на зидот кој го делел Берлин: Невидливата рамка.

 

ВелоФест на Facebook
xtd
I <3 my Bike
Скопје, Берово, Виница, Босилово, Кочани, Велес, Струмица, Прилеп, Битола, Кичево, Охрид