Македонска верзијаEnglish version
Info Image

ВелоФест 2011

- Креативен фестивал за велосипеди -

 

2011: Велосипедска свест

 

„ВелоФест“ е платформа за промоција на велосипедот како начин на живот: транспортно средство, рекреативно средство, професионален спорт, инспирација за уметничка креација или авантура и забава.

 

Татко и ќерка

Михаел Дудок де Вит
Татко и ќерка
ГБ, Холандија, 2000, 8 min 30 sec

 

Татко се збогува со неговата млада ќерка и заминува. Додека широките Холандски пејсажи поминуваат низ нивните сезони, така и девојката преживува низ нејзините. Таа станува млада девојка, има фамилија и со време станува стара, сепак во нејзе постои длабок копнеж за нејзиниот татко.

 

"Татко и ќерка е филм за копнежот, копнежот кој тивко, сепак коплетно го зафаќа нашиот живот."

-- Михаел Дудок де Вит

 

Награди: Награда за независен филм, Интернационален фестивал на анимации во Отава, 2000, Главна награда на Кинематографскиот фестивал на анимирани филмови, 2000; Главна награда за расказни филмови, Фестивал на Холандски анимиран филм, 2000; Најдобар меѓународен анимиран филм, Фестивал на кратки филмови Клермонт-Ферранд, 2001; Академска награда за краток анимиран филм - Оскар, 2001.

ВелоФест на Facebook
xtd
I <3 my Bike
Скопје, Прилеп